petak, 12. srpnja 2013.

Hiv/Aids



Bolesni od Hiv-a i Aids-a u Bosni i Hercegovini (BiH) su marginalizirana skupina u BH drustvu.
A ovo su neke od cinjenica vezano za HIV+,
  • U BiH HIV+  ne mogu se javno izjasniti o svom statusu,
  • Postoje zakoni vezano za HIV+ osobe, al samo na papiru, koji se ne u praznjavaju u stvarnom životu  kako u drzavnim institucijama, tako ni u zdravstvenim u BiH,
  • Stomatolog  u BiH nece tretirati HIV+ osobu, jer naprosto ne postoji nijedan stomatolog dovoljno edukovan cak i ako postoji predrasude su jace od njihove radne etike i humanosti.
  • Uglavnom budu odbaceni od drustva ako se dozna za njihov status bilo da se radi o njihovim bliznjim (u vecini slucajeva, mada nije pravilo) ili siroj okolini.
  • Uposlenici (doktori, sestre, tehnicko osoblje  itd...) u bolnicama i zdravstvenim ustanovama puni su predrasuda prema HIV+, cak pojedini doktori odbijaju da imaju ikakav kontakt sa HIV+ kao i  pruzanju ljecnicke pomoci, to se najbolje moze vidjeti na KCUSu- Klinicki centar Sarajevo (Infektivna klinika KCUS ne spada u diskriminirajucu ustanovu) . Pojedini zdravstveni radnici idu tako daleko stigmatiziranjem da savjetuju bliznje od HIV+ osoba (jer po njihovom, takve osobe same su krive za svoj status i ne zasluzuju da se itko brine o njima) da  ih se odreknu, kao sto jedna uposlenica sa ortoedije na Koševu kaze "Ja bih se sopstvenog djeteta odrekla da je HIV+".
  • Ako si HIV+ u BiH i desi se fraktura traumatoloska ili patoloska, niko, al bas niko te sastaviti nece od hirurga ovo vrijedi za KCUS- Sarajevo, za ostale klinike nije mi poznato. Cak ni savjet neces dobiti sto ti je ciniti dalje i kome da se obratis radi daljnjeg ljecenja. Sve se svodi na mukotrpno i bezgranicno zavlacenje.
  • kada se spominje KCUS Sarajevo treba iskljuciti Infektivnu kliniku u sklopu KCUS-a posebno HIV/AIDS odjel, nadlezni doktori sestre i ostalo osoblje jedini su kojima se mozete obratiti i gdje necete naici na predrasude kad je u pitanju vas status kao i daljnje ljecenje. 
  •  U BiH Global fond financira i ulaze milione KM u edukaciju doktora i  zdravstvenih radnika kao i druge institucije kroz edukaciju, seminare, obuku, kongrese, printani materijal itd..... od skale 1 do 10 njihovo znanje je i dalje 1, tolerancija 1, humanost 1.
  • Jeste li znali da čak 47,8% zdravstvenih radnika u BiH smatra da komarci prenose HIV? 

Slijede nekoliko zanimljivih podataka iz izvještaja Zavoda za javno zdravstvo FBiH: 
  1. Samo 17,1% ispitanika zna sve puteve prenosa HIV infekcije
  2. 60% ispitanika smatra da su standardne procedure sterilizacije dovoljne da se sterilišu instrumenti koji su korišteni kod HIV pozitivnih pacijenata.
  3.  47,8% zdravstvenih radnika u BiH smatra da komarci prenose HIV
  4.  92,3% ispitanika zna da osoba koja izgleda zdravo može prenijeti HIV
  5.  36,7% ispitanika nije znalo da  trudnice zaražene HIV-om neće roditi bebe oboljele od AIDS-a
  6.  52% ispitanika zna da se infekcija HIV-om sa sigurnošću može detektovati 6 do 8 sedmica nakon inficiranja
  7.  60,2% ispitanika zna da se HIV infekcija ne prenosi zajedničkim korištenjem pribora za jelo sa HIV pozitivnom osobom.
  8.  60,4% ispitanika izbjegava kontakt sa odjećom zaraženih
  9.  Za diskriminirajuće ponašanje prema osobama koje žive sa HIV-om u svojim zdravstvenim ustanovama su u najvećem procentu vidjeli ili čuli doktori stomatologije (82,1%) i stomatološke sestre/tehničari (89,5%), a u najmanjem procentu doktori medicine (66,1%).
  10.  99,5% zdravstvenih radnika u BiH na neki način izražava osudu prema HIV pozitivnim osobama
  11.  25,5% zdravstvenih radnika u BiH ne smatra da se HIV status pacijenta treba čuvati kao tajna, uz dodatnih 16,2% koji nisu sigurni u svoj odgovor na ovo pitanje. Zdravstveni radnici koji ne smatraju da se HIV status pacijenta treba čuvati kao tajna češće izražavaju osudu prema HIV pozitivnim osobama.
Nastavlja se...

Nema komentara:

Objavi komentar